klas-2010v.jpg

Отварањем изложбе у Галерији Политике и доделом награда, а у присуству представника  дипломатског кора, пословних сарадника, јавних личности и уметника, данас је завршен Конкурс карикатура „Александар Клас“ који већ други пут организује Илустрована Политика. На овогодишњи конкурс стигло је више од 600 карикатура, а учествовало је више од 200 аутора из 40 земаља широм света. Гран при Илустроване Политике добио је карикатуриста Тошо Борковић, коме је награду уручио генерални директор Политике АД Милорад Гушавац, друго место освојио је  Муса Гимис из Турске, а на трећем месту је Горан Ћеличанин.

Жири је специјалну награду и диплому доделио познатом карикатуристи Луки Лагатору, а уручено је и шест диплома „Александар Клас“. Заслужили су их: Карлос Алберто да Коста  Аморима из Бразила, Ли Јингсан из Кине, Елени Илијаду из Грчке, Мохамед Реза Бабаи, Сејран Каферли из Азербејџана и Зоран Петровић. Овом изложбом Илустрована Политика је уједно обележила и свој 52. рођендан.
Иначе, Тошо Борковић је професионални карикатуриста и илустратор, члан УЛУПУДС  који је имао 244 самосталне изложбе, а излагао је  на више од 150 групних изложби. Добио је више десетина награда за карикатуре, стрипове и илустрације дечијих књига,направио 22 анимирана филма, а дизајнира и играчке.

 

Joш слика