Кућа Политика обележила 107. рођендан

Сто седми рођендан куће Политика обележен је данас у присуству многобројних културних и јавних радника на свечаности у холу наше новинске куће. Том приликом   уручена је награда редакције листа Политика за најбољу изложбу у претходној години, сликару Бојану Бему, и награда Политикиног Забавника за најбоље литерарно дело намењено младима, књижевнику Миленку Бодирогићу. Традиционалној додели награда наших листова на Дан Политике од ове године прикључила се и Илустрована Политика која је „Златну Хигију“ доделила Ивани Димитров, најбољој медицинској сестри у Србији.

Образлажући одлуку жирија Политикине награде, председница жирија Љиљана Ћинкул нагласила је да је Бојан Бем, историчар уметности и сликар, сачувао позицију неупадљиве присутности током четири и по деценије свог уметничког рада. Бем је награђен за троделни видео рад „Каденце”, изложен у Ликовној галерији Културног центра Београда. Награду је лауреату уручио Драган Бујошевић, главни и одговорни уредник Политике.Председница жирија Политикиног Забавника Владица Милосављевић нагласила је да је, у конкуренцији од 54 књиге, награда за најбоље литерарно дело за младе једногласно додељена Миленку Бодирогићу за „Прогнана бића” (издавач „Орфелин” из Новог Сада). „Бодирогићеви Таласони, Караконџуле, Тодорци, Шумске мајке и Ћораве Анђелије одвеле су нас стотинама година уназад, у време када се веровало да постоји још неки свет сем нашег. Нажалост, ови дивни демони и духови прогнани су из наше митологије и сећања, јер су неким људима била потребна њихова места“, пише у образложењу награде коју је добитнику уручио Зефирино Граси, главни и одговорник уредник Политикиног Забавника.

Велика акција Илустроване Политике за избор најбоље медицинске сестре у Србији, која је трајала месецима, данас је крунисана и доделом награде „Златна Хигија“. Жири састављен од медицинских сестара, представника Лекарске коморе Србије, Одбора за здравство Скупштине Србије и редакције, донео је одлуку да награду добије Ивана Димитров, главна сестра Хирургије 3 Ургентног центра Клиничког центра Србије.